Meestal is het de eerste vraag: wat kost payroll bij jullie? In dit blog geven we 4 tips waar u op moet letten bij een payroll tarief dat u krijgt aangeboden.
Tip 1: Bent u als bedrijf verplicht om een cao te volgen of is er voor uw bedrijfstak / branche een cao algemeen verbindend verklaart? Payrollbedrijven en uitzendbureaus die bij één van de twee bonden (ABU of NBBU) zijn aangesloten, of die de ABU cao verplicht volgen, moeten de “inlenersbeloning” vanaf werkdag 1 van de medewerker toepassen sinds 1 maart van 2015.
Wanneer uw bedrijf een cao moet volgen kan er sprake zijn van secundaire voorwaarden. Vaak rekenen payrollbedrijven ADV/ATV dagen apart mee bovenop hun reguliere prijsstelling. Door de bank genomen rekent een payrollbedrijf voor iedere cao verplichte ADV/ATV dag 0.007 bovenop een factor. Andere secundaire arbeidsvoorwaarden zitten vaak bij het tarief of de factor in. Let u op of u een prijs krijgt geoffreerd die uw cao hanteert.
Tip 2: Hoe is de factor opgebouwd? Een factor wordt doorgaans gegeven over het kale bruto loon. Echter zijn er ook payrollbedrijven die een factor berekenen over een loon inclusief vakantiegeld en vakantiedagen. Hierdoor lijkt de factor lager, maar doorgaans is de prijs per uur hoger of het loon lager. Kijk goed naar wat de uiteindelijke uurprijs en wat het kale uurloon is per medewerker.
Tip 3: Sommige payrollbedrijven hanteren een cafetaria model. Na 26 gewerkte weken is een payrollbedrijf verplicht om pensioen af te dragen aan pensioenfonds STIPP en na 2 gewerkte jaren is een payrollbedrijf verplicht om een transitievergoeding te betalen als u stopt met de inleen van de medewerker. Op het moment dat dit aan de orde is krijgt u een tariefsverhoging of een extra rekening. Andere payrollbedrijven hanteren een all-inclusive tarief en verhogen geen prijs of sturen geen rekeningen achteraf. Let op welke zaken in de payroll factor zitten en of een tarief tussentijds verhoogd wordt.
Tip 4: Bij een groot aantal payrollbedrijven bent u verplicht om per automatische incasso te betalen. Hierdoor krijgt u een scherp payroll tarief. Wilt u een langere betalingstermijn dan gaat doorgaans het tarief of de factor omhoog. Let op of u zelf de factuur mag overmaken en hoeveel dagen uw betalingstermijn is.
Als u deze 4 tips opvolgt kunt u diverse factoren en dienstverlening met elkaar vergelijken om een goede keuze te maken welke dienstverlener aansluit bij uw wensen met het scherpste tarief!
Wilt u nog meer weten over tarieven? Bel ons voor meer informatie of laat u gegevens achter bij contact.