In 2015 wordt een flink aantal belangrijke wetswijzigingen van kracht. Omdat veel van deze wijzigingen betrekking zullen hebben op uw bedrijfsvoering, raden wij u aan nu al te inventariseren of de onderstaande aanpassingen op u van toepassing zijn.
Wet Werk en Zekerheid – Deel 1, invoering vanaf 01-01-2015
- De proeftijd mag niet meer worden toegepast bij tijdelijke contracten die voor 6 maanden of korter afgesloten worden.
- Aanzegging: bij een arbeidscontract van 6 maanden of langer dient de werkgever een contract schriftelijk te beëindigen (‘aan te zeggen’). Minimaal een maand van tevoren.
- Relatie- en concurrentiebedingen mogen niet meer worden opgenomen in tijdelijke contracten die vanaf 01-01-2015 worden gesloten.
- Overeenkomsten met uitgestelde prestatieplicht (MUP) of in de volksmond: oproep- of nul-urencontracten, zijn na 6 maanden niet meer toegestaan.
Wet Werk en Zekerheid – Deel 2, invoering vanaf 01-07-2015
- Aanpassing Flexwet. De maximale periode waarin een medewerker met tijdelijke dienstverbanden mag werken, wordt gereduceerd van 36 naar 24 maanden.
- De opvolgingsperiode gaat van 13 naar 26 weken.
- Ontslagprocedures worden eenduidiger: ontslag in verband met arbeidsongeschiktheid of om bedrijfseconomische redenen gaat voortaan alleen nog via UWV.
- Transitievergoeding. Voor medewerkers die minimaal 2 jaar bij een werkgever hebben gewerkt (24 maanden) geldt dat de medewerker recht heeft op een transitievergoeding.
Let op: de wijzigingen zijn alleen van toepassing op personeel dat staat op uw eigen loonlijst. Wilt u geen omkijken meer hebben naar de verloning van uw personeel en de bijkomende administratieve werkzaamheden, dan kunt u dit ook uitbesteden aan Payrollplaats.