Payrollplaats

2015 wordt een goed jaar voor de payrollbranche

Payrollplaats

De verwachtingen voor de payrollbranche zijn positief. De economie trekt in 2015 verder aan waardoor bedrijven weer openstaan voor extra mankrachten. Echter, het herstel verloopt nog niet heel rap waardoor bedrijven huiverig zijn voor het aannemen van vast personeel. Hier komt payrolling om de hoek kijken: kansen op groei kunnen worden benut, zonder dat bedrijven het risico lopen op overcapaciteit.

Wet Werk en Zekerheid beperkt flexibele arbeidscontracten

2015 is ook het jaar dat de Wet Werk en Zekerheid wordt ingevoerd. Deze wet beperkt de mogelijkheden van flexibele arbeidscontracten, dit zorgt voor een stijgende vraag naar payrolling. Werkgevers kunnen vanaf 1 juli medewerkers slechts twee jaar op flexibele basis in dienst nemen, in plaats van drie jaar. In deze economisch onzekere tijden heeft een bedrijf juist meer behoefte aan flexibiliteit. Ook hier is het minder risicovol voor bedrijven om payroll in te zetten dan een flexwerker op hun eigen loonlijst te zetten. Bovendien is het mogelijk om een flexwerker voor vijf en een half jaar op flexibele basis in te zetten via payrolling.

Vervanging VAR lijdt tot meer risico’s voor opdrachtgever

Daarnaast is er nog een wetswijziging die kan leiden tot een grotere vraag naar payrolling. Staatssecretaris Wiebes wil in 2015 de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) invoeren ter vervanging van de VAR. Dit houdt in dat opdrachtgevers medeverantwoordelijk zijn voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever. Wanneer de Belastingdienst er bij controle achter komt dat er niet juist gehandeld is, volgen er boetes. Voor deze wetswijziging is payrolling dan ook een geschikt alternatief. De opdrachtgever weet precies hoeveel het kost om een zzp’er in te huren, als deze betaald wordt door middel van payrolling. En het risico op naheffingen of boetes van de Belastingdienst kan weggestreept worden. Ook de administratieve last van de BGL vervalt. Met payrol zijn opdrachtgevers dus minder terughoudend met het inhuren van freelancers, wat het aantal beschikbare opdrachten ten goede komt.

Bron: flexnieuws.nl